Рекордни продажби на злато на кюлчета и монети заради кризата

Инвеститорите купуват рекордни количества златни кюлчета и монети, пренасочвайки се от рисковите активи към относителната сигурност на благородния метал с оглед несигурността относно състоянието на глобалната финансова система, показва анализ на FT.
Американският монетен двор е продал 92 хил. унции от популярната си монета American Eagle през последния месец, което е почти четири пъти повече от реализираните преди година и повече от доставките, извършени през цялото първо полугодие на 2007 година.
Други държави също съобщават за силни продажби. „Голямото търсене на монети е вероятно най-ултимативният сигнал за купуване на злато като спасителен остров срещу кризата“, смята Джон Рийд, анализатор в UBS.
Входящите потоци в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато, са се увеличили през януари, което е довело до ръст на позициите им в ценния метал до абсолютен рекорд от 1 317 тона. През последния месец са закупени 105 тона злато, което е с 1 тон повече от предходния рекорд, отбелязан през септември.
Заради увеличените парични потоци близо половината от произведеното през януари злато е попаднало в активите на фондовете, показва анализ на Barclays Capital.
Според оценките на UBS инвестиционното търсене на злато през 2009 година може да се увеличи двойно спрямо 2007 година. Поръчките на физическо злато бележат скок през последните шест месеца заради страховете относно интензифицирането на настоящата финансова криза.
Преминаването към инвестиции в злато се движи от най-богатите инвеститори. Това кара специалистите да очакват ново поскъпване на благородния метал до цени над 1 000 долара за тройунция. Прогнозите това да се случи идват въпреки спада в търсенето на злато от бижутерийната индустрия, която се смята за гръбнак на пазара на жълтия метал.
Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *