Една четвърт от щатските компании замразяват заплатите за 2009 г.

Около една четвърт от компаниите в САЩ са замразили заплатите на служителите си за 2009 г. по повод на песимистичните икономически изгледи, сочи проучване на консултантската компания Mercer.
Според изследването 25% от анкетираните фирми са заявили, че вече са решили да не увеличават заплатите на служителите си, а други 20% все още обмислят замразяване на възнаграждението за тази година. Година по-рано само 5% от компаниите са планирали подобна стъпка, показват резултатите, цитирани от CNN.
От Mercer бяха прогнозирали, че всяка трета компания ще е закотвила нивото на заплащането на нивата от 2008 г. до края на 2009 г.
„Това не е лесно да се обясни на служителите, но мислим, че мениджърите ще бъдат подкрепени от безпрецедентния контекст, в който се взема подобно решение – условия като ниска инфлация и висока безработица“, казва Стив Грос от Mercer.
Тези компании, които планират да увеличат заплатите на служителите си, ще дадат обаче по-малко от очакваното увеличение. Средният очакван ръст на заплатите в тези компании е само 3,2% – по-малко от 3,6% – увеличението планирано през октомври.
Новината идва в момента, в който много работодатели избират да съкратят работни позиции вместо да намалят или да замразят заплащането. Обявените съкращения досега тази година вече надминават 300 хил., а от трудовото ведомство в страната съобщиха, че работодателите са освободили 598 хил. служители през януари, с което безработица е достигнала най-високото си ниво за последните 17 години.
От Mercer освен това съобщават, че е много по-малко вероятно топ мениджърите да получат увеличение на заплатите през 2009 г. в сравнение с останалите служители. Според проучването само 61% от компаниите планират увеличение на директорските възнаграждения и 77% от анкетираните обмислят понижение на нивото на заплащане за мениджърите спрямо планираното през октомври ниво.
Миналата седмица президентът Барак Обама обяви плана си за поставяне на таван от 500 хил. долара годишно върху заплатите на мениджърите в компаниите, които ще получават правителствена помощ.
В края на януари Обама разкритикува бонусите за общо 18,4 млрд. долара, които са получи банкерите на Уол Стрийт миналата година, докато данъкоплатците финансират спасяването на финансовата индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *