ББР с нова програма за издаване на гаранции по бизнес кредити

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие (ББР), стартира нова гаранционна програма, в рамките на която ще се покрива половината от риска по кредити, предоставени от търговските банки на малки и средни предприятия. Общият капацитет на новата инициатива е за 360 млн. лева.

Целта е да се улесни достъпът на бизнеса до финансиране и да бъдат облекчени изискванията за обезпечения. Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране пред търговските банки, а те от своя страна ще получават гаранции по кредитите от Гаранционния фонд.

Ще бъдат гарантирани както инвестиционни кредити, така и кредити за оборотни заеми. По програмата са въведени нови правила, които ще допринесат за по-голяма гъвкавост, бързина и независимост на търговските банки при отпускането на гарантирани от фонда кредити. Схемата предвижда още и увеличаване срока на гаранциите.

„Смятаме, че разработената от НГФ гаранционна схема ще даде възможност да бъдат реализирани много перспективни проекти, които в момента банките не финансират поради недостигащо обезпечение“, коментира председателят на СД на фонда Илия Караниколов.

Изборът на банки-партньори по новата гаранционна схема вече е започнал.

Търговските банки трябва да изпратят своите заявления за участие до 10 септември 2013 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *