Т. Дончев: Европейските фондове не са рента, отпускана безусловно

Средствата от европейските фондове не са рента, която се отпуска на месечна или годишна база безусловно, коментира в ефира на „Нова телевизия“ бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Той обясни, че по тази логика нито едно евро не е гарантирано – нито от сегашния, нито за следващия програмен период.

За периода 2014 – 2020 година ще има нови предварителни условия и средствата ще бъдат отпускани след изпълнението им. Страните трябва да провеждат реформи в сферите, които се финансират с европейски пари, дефицитът да бъде под 3% и разбира се, парите да се разходват прозрачно и да няма нарушения, обясни още Дончев.

През 2018 година ще има преглед на ниво ЕС и тогава страните, които дават добри резултати по отношение на предварителните условия, ще могат да ползват още средства от специален фонд.

Дончев предупреди за дефекти в сегашния програмен период, като например достъпът на общините до европейските средства, и изрази опасенията си, че някои от тези грешки ще бъдат повторени и през новия период. Слаба страна са и самите процедури, които са прекалено усложнени, според ексминистъра на еврофондовете.

Европейските средства обаче не са достатъчни, а те са само основа да заработи българската икономика. Дончев обясни, че няма как да бъдат въведени протекционистични мерки за производителите, но има и други стъпки, които да подкрепят бизнеса.

Втора актуализация на бюджета би бил много лош сигнал за пазарите, каза още Томислав Дончев в коментар за финансовата ситуация в момента. За него социални мерки като например повишаване на детските добавки е добра стъпка, но трябва да се държи сметка откъде ще дойдат парите.

Томислав Дончев заяви още и че не очаква „разпиляване“ на гласове с появата на нов политически проект, съставен от бивши членове на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *