Тихомир Тошев: Ударното разплащане на държавата с бизнеса ще даде ефект

„Ударното разплащане на държавата с бизнеса ще даде ефект, защото в момента липсата на свежи средства и постъпления е сериозен проблем за бизнеса“, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът от „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Той допълни, че колкото по-бързо се реализират тези разплащания, толкова повече фирмите ще увеличат възможностите си за инвестиране и нови проекти. Основен проблем в бизнес средата в момента остава и високата междуфирмена задлъжнялост, допълни Тошев, но има оптимизъм за раздвижване към края на годината.

„Когато се налеят свежи пари в дадено дружество, ефектът се усеща веднага, за съжаление обаче, когато говорим за цялостния бизнес климат в страната, плюсовете се забелязват доста по-бавно. Да, фирмите, които работят по-активно с държавния сектор ще получават по-бързо средствата си, но това не важи за всички комоании в България“, каза още Тошев. По думите му и тази година ще мине под графата „трудна“.

„Добрата новина е, че има леко раздвижване при кредитирането и започва етап на постепенно изплуване. Най-вероятно 2013 г. ще завърши с един сериозен ръст при бизнес заемите – около 6-7%, което е доста повече от 1%, колкото се очаква да бъде нарастването при физическите лица“, каза още експертът от „Кредит Център“ .

Вижте целия разговор във видео файла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *