Китай излиза от кризата

/© sxc.hu

Китайската икономика показва ясни признаци на стабилизиране, подпомогната от политическата подкрепа и известно подобрение на търсенето в световен мащаб, като е на път да постигне целта от 7.5% растеж през 2013 г., показват данните на Националното бюро за статистика, цитирани от Reuters.

Дългът на общините е под контрол, съобщиха от статистическата служба на САЩ днес, с което очевидно целят да намалят световната загриженост за забавянето икономическия растеж на Китай.

„Ние сме уверени, че икономиката ще продължи положителната си инерция през втората половина на годината и, че заложената цел за растеж ще бъде постигната“, коментираха от NBS, като според тях признаците за стабилизация стават все по-очевидни.

Правителството в Пекин взе редица мерки, включително намаляване на данъците за малките фирми и ускоряване на инвестирането в градската инфраструктура и железопътния транспорт, след като икономическият растеж на Китай се забави до 7.5 на сто на годишна база през второто тримесечие.

Пекин обяви, че е готов да толерира по-бавен растеж, прокарвайки реформи, насочени към намаляване на замърсяването, социалното неравенство и зависимостта от износа.

Всички тези структурни промени водят в краткосрочен план до известно забавяне на икономическата активност, но в увеличеното потребление, нарастващата урбанизация и догонващият ръст на по-малко развитите региони ще бъдат дългосрочните икономически двигатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *