БВП на еврозоната отбеляза най-голям растеж от шест години насам

Икономиката на страните от еврозоната отбеляза ръст от 0,9 на сто за второто тримесечие на годината в сравнение с първото, като това е и най-голямото повишение от шест години насам, съобщи Бюрото по статистика на ЕС Евростат, цитирано от агенция Блумбърг.

За сравнение, увеличението на БВП на еврозоната за първото тримесечие възлезе на 0,6 на сто. На годишна база европейската икономика е нараснала с 2,4 на сто.

Европейската комисия (ЕК) ревизира прогнозата си за растежа на европейската икономика за следващото тримесечие в посока нагоре до 0,7 на сто при предишните 0,5%, а през четвъртото ЕК очаква намаляване на темпа на растеж до 0,65% като предишната прогноза бе за растеж през последното тримесечие в рамките на 0,75 на сто.

По-рано днес излязоха и данните за БВП на Германия, които показаха, че през второто тримесечие немската икономика е нараснала с 0,9 на сто, което е най-бързия темп от 5 години насам.

В петък стана ясно, че по предварителни данни БВП на Франция през второто тримесечие е нараснал в рамките на 1,1-1,2%, а този на Италия – с 0,5%.

Изнесените данни засилиха опасенията на инвеститорите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи основния лихвен процент до 3,5% на следващото си заседание.

След изнесените данни единната европейска валута не се измени съществено спрямо основните валути. Към момента евро/долар се търгува на ниво 1,2727, а евро/британски паунд е на ниво 0,6741.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *