ВиК източена чрез поръчки за приятели

Кметът искаше да накаже Стоичков още през март, общинарите го оставиха в борда на фирмата

След Вальо Топлото гръмна и Борето Мокрото, шегуват се на „Московска“

500 000 лв. са източени от „Водоснабдяване и канализация“ в София само през миналата година. Това разкриха преди ден от Дискусионния клуб за социална местна политика, в който са събрани общинари от БСП. Те не са съгласни скандалите в столичното кметство да бъдат прикривани, както преди идването на Бойко Борисов на „Московска“ 33. Групата на червените в СОС е на път да се разцепи, защото клубните членове обвиняват съпартийците си, че са се вписали в общинския „кръжок по интереси“, твърдят запознати. В него присъстват представители на всички партии, а опитите да се запази статуквото от времето на Стефан Софиянски продължават.

След парното – и ВиК. След Вальо Топлото – и Борето Мокрото. Така се шегуват на „Московска“ 33 след разкритията, че и от фирма „Водоснабдяване и канализация“ са източени пари. Засега 500 000 лв. Със сигнала, подаден от червени съветници, кметът Бойко Борисов получи сериозна подкрепа. Той поиска шефът на ВиК Борис Стоичков да бъде сменен още през март и

–––––––––––––––––––––––––––

мястото му да заеме човекът

–––––––––––––––––––––––––––

който изнесе данните за злоупотребите – Георги Такев. Общинските съветници обаче удариха контра, като издигнаха кандидатурата на зам.-кмета на район „Студентски“ – Калин Стануков. След бурни дебати и още по-бурно гласуване той седна на шефския стол. Не може да се толерира доносничеството, мотивираха се тогава общинари предимно от дясната половина. Въпреки съмненията на ДСБ, че преброяването на гласовете е грешно, статуквото във фирмата се запази. А бившият шеф на ВиК Борис Стоичков си остана в борда на фирмата. По-важното е обаче, че той продължава да представлява общината в борда на „Софийска вода“, където общинското дружество „Водоснабдяване и канализация“ държи 26% от акциите.

Скандалът с ВиК гръмна доста преди аферата с „Топлофикация“. Той обаче остана почти незабелязан, въпреки че служители на фирмата протестираха два пъти пред общината. Тогава дори и червени съветници изразиха съмнение, че кметът подстрекава работниците да стачкуват, за да стане „неговата“. Сега обаче сагата се възражда, за да попълни празното място в поредицата злоупотреби, въртени години наред в общината.

Благодарение на представителя на БСП в управителния съвет на фирмата Райна Александрова бяха събрани материали за съмнителни сделки, каза съветникът от БСП Антон Кутев. Само преди месец самият той се оплака, че трудно се добира до данни от балансовата комисия, която обсъжда годишните отчети на общинските фирми. Беше и възмутен, че два пъти се наложило да викат със специална покана Борис Стоичков да се отчете. Очевидно и за съветниците се оказва проблем възможността да навлязат във финансовата мъглявина на общинските фирми.

През 2004 г. фирмата е била с 200 хил. лева печалба. Следващата година същата цифра вече сочи загубата. Схемата на източване във ВиК е по-различна от тази в другите фирми. Навремето дружеството е било монополист и е поддържало всички софийски канали. След като на пазара се появяват много други компании със сходна дейност, работата замира. Поемат се предимно общински поръчки като например

–––––––––––––––––––––––––––

почистването на речните корита

–––––––––––––––––––––––––––

Договорът се сключва с градската управа за 130 хил. лева. Наема се подизпълнител, на който обаче се плащат 230 хил. лева. По този начин загубата вече е регистрирана, подпечатана и прошнурована. В същото време работниците на ВиК стоят със скръстени ръце. Именно чрез подизпълнителите, които се оказват фирми на близки и приятели на бившия шеф Стоичков, се теглят парите. И така ВиК вече е една от губещите фирми на Столичната община, каквито са впрочем и две трети от останалите.

Страницата подготви

Сияна СЕВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *