Безработицата в Германия нараства отново

Общата безработицата без сезонните корекции се повиши през декември след спада през последните три месеца.
Правителството превеждаше пари на компаниите, за да компенсира заплатите на работниците, които преминаха на непълен работен ден.
Но ръководителят на Федералната агенция по заетостта, Франк-Юрген Визе заяви, че това не може да продължава безкрайно: „схемата за непълен работен ден помогна на пазара на труда досега, но тъй като няма достатъчно пари, това не може да продължи за по-дълъг период. Затова фирмите, които не могат да се справят финансово, ще трябва да пристъпят към уволняване на служители.”
От Федералната агенция по заетостта заявиха, че 140000 души са работели на непълен работен ден по тази схема през декември.
През този месец почти 3.28 милиона германци останаха без работа.
Докато Испания, която е с население малко над половината от това на Германия, броят на лицата, регистрирани като безработни, достигна повече от 3,9 милиона през декември.
Това е най-високото ниво от повече от едно десетилетие като безработицата в Испания е почти 20 на сто, което е около два пъти над средната стойност за Еврозоната.
Икономистът Енрике Куемада сподели, че възстановяването ще бъде бавно: „Европа ще премине през кризата, след като Франция и Германия го направиха, а те са двигатели на европейската икономика. Но Испания има структурен проблем, защото прекалено много се разчита на строителната индустрия.”
Строителството е най-тежко засегнатият сектор през декември като броят на строителни работници без работа се повиши с 7,5% в сравнение със същия месец на предходната година.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *