Безработицата в Гърция достигна рекордните 28%

Безработицата в Гърция достигна ново рекордно ниво от 28%, според данни на правителството, съобщи BBC. През октомври безработицата в южната ни съседка е 27.7%. Безработицата при младите под 25 годишна възраст е 61.4%, сочат данните.

Строгите мерки за икономии, доведоха до свиване на гръцката икономика с ¼ за 4 години. Въпреки това други икономически индикатори сочеха, че има признаци за възстановяване.

Кореспондентът на BBC в Атина Марк Лоуен коментира, че мрачните данни за безработицата са в контраст с твърдение, което гръцкото правителство се опитва да прокара, а именно, че Гърция е обърнала страницата, шестте години на рецесия са към своя край тази година и има светлина в тунела. Той допълва, че разликата между Гърция сега и Гърция преди кризата е огромна. Преди държавата да получи първата част от 110 милиарда евро от спасителния си пакет през май 2012, безработицата е била под 12%.

Очаква се слаб растеж през 2014 и дефицитът е премахнат, ако не смятаме този по лихвените плащания по спасителния план. Икономически данни за продажбите на дребно, производствената активност и строителството, дадоха признаци за това, че Гърция излиза от рецесията.

Гръцката безработица е повече от два пъти по-висока от средната за еврозоната. Безработните в еврозоната през декември са били 19 милиона, или 12% според данни на Евростат.

Очаква се броят на безработните в южната ни съседка да продължи да нараства в първите три месеца на 2014 година.

„Както се очакваше, пазарът на труда показва забавена реакция на другите позитивни знаци от икономиката,“ каза икономистът Никос Магинас, от Националната банка в Атина. „Увеличението в безработицата се дължи също на загуба на подкрепа от туризма, на което ставаме свидетели през последните месеци.“

С 1.38 милиона безработни обръщането на икономиката в положителна посока ще отнеме време, дори възстановяването да започне от тази година.

Преди кризата, когато растежът в Гърция достигаше 5% годишно, 50 000 нови работни места се откриваха в страната всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *