България се нареди сред световните износители на орехи

България се нареди сред 20-те водещите износители на орехови ядки в света, съобщи farmer.bg. За разлика от останалите овощни култури търсенето на орехи е неограничено, защото има недостиг в световен мащаб. Търсенето на Стария континент е от порядъка на 100 000 тона, от които 80 000 са внос от САЩ. България изнася за международния пазар 1 000 тона орехи годишно.

Основен производител на орехови дръвчета в нашата страна е Институтът по овощарство, който осигурява 20 000 бройки годишно. Учените от Института в Пловдив отчитат рекорден интерес на земеделските производители към засаждане на нови орехови градини, съобщи директорът доц. д-р Стефан Гандев.

Засиленият интерес към този вид овощни култури се дължи на субсидиите по програмата за селските райони. Създават се градини с наш и с вносен посадъчен материал, предимно от Турция. Сортове от южната ни съседка са по-евтини, но не отговарят на нашите климатични условия. Те са чувствителни и слабоустойчиви не само на ниските зимни температури и пролетни слани, но и на основните болести при ореха – бактериоза и антракноза.

Разходите по създаване на 1 дка орехови насаждения са между 500 и 1000 лв. в зависимост от избраното технологично решение. В сумата влиза цената на дръвчетата, обработката на почвата, както и останалите дейности, свързани със създаването на градината. Подходящи райони за отглеждане на ореховата култура в страната са Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски, Шуменски и Разградски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *