Безработицата в Испания отбеляза първо по рода си понижение

Броят на регистрираните търсещи работа в Испания намаля през ноември спрямо октомври за пръв път в историята на страната за конкретниямесец, което показва, че четвъртата по големина икономика в еврозоната вероятно е успяла да преодолее най-лошата част от кризата с високата безработица.

Министерството на труда на Испания заяви, че броят на хората, които са подали молби за помощи при безработица през ноември, сее понижил с 2475 спрямо октомври, достигайки 4,8 млн.безработни. През последните 12 месеца броят на безработните в страната е намалял с 98909.

Данните сякаш подкрепят правителствените и прогнозите на частния сектор, че безработицата в страната е малко вероятно да продължи да се покачва прекалено силно, преди да започне да се понижава през следващата година.

От министерството не предоставят данни за нивото на безработица в страната.

Според данните, публикувани през октомври от испанският статистически институт INE, нивото на безработица в страната през третото тримесечие на годината се е задържало в размер на 26% от работната сила, което представлява понижение спрямо безработица от 26,3% през второто тримесечие. Въпреки това испанската безработица остава втората най-висока безработица в еврозоната след тази в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *