Швейцарската банка UBS понижи прогнозите за цените на златото и среброто през 2014-а година

Швейцарската банка UBS понижи своите прогнози за цените на благородните метали (злато и сребро) за 2014-а година. Банката вече очаква през следващата година средната цена на тройунция злато да бъде около 1200 долара спрямо предишната прогноза за 1325 долара за тройунция.

Проблемите за златото идват не само от преобладаващия интерес за негови продажби от страна на инвеститорите в момента, но и от ограничените положителни катализатори за благородния метал в бъдеще. Поради това златото е малко вероятно да си възвърне бившия солиден инвестиционен статут, посочва UBS в свой последен анализ.

Швейцарската банка намали и прогнозите за цената на среброто през следващата година до 20,50 долара за тройунция от 25,00 долара предишна оценка за настоящата година и до 21 долара от 24 долара за тройунция за 2014-а година.

UBS също така каза, че с оглед продължаващата низходящата инерция на цените на златото, инвеститорите биха могли да тестват нивото от 1050 долара за тройунция. Според банката приближаването на това ниво може да бъде посрещнато от „приличен интерес за покупки“, но пътятна цените на благородния метал ще бъде „много бурен и турбулентен“.

Днес фючърсите на златото с доставка февруари 2014-а година продължават да се търгуват под натиск от продажби около 1221 долара за тройунция след вчерашния спад с над 2% към 1218 долара. За продължаващото понижениена цените на благородния метал влияние оказа поскъпването на долара и новото повишение на доходността на американските държавни облигации след вчерашните силни данни от САЩ, които предполагат по-скорошно намаляване на паричните стимули на Федералния резерв. Не е изключено фючърсите на златото да опитат спад обратно към важното дъно за годината от 28-и юни около 1180,50 долара за тройунция.

Графика на фючърсите на златото с доставка февруари 2014-а (тройунция/долар)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *