Без наказателна такса за всички кредити

Наказателната такса за предсрочно погасяване накредит- потребителски или ипотечен, ще отпадне.

Това е част отпромените в законодателството, подготвени от екип на ДПС, БСП и правителството, обяви шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Поправките са израз на ангажимента на властта да приеме пакет от мерки срещу монополите в защита на потребителите.

Текстовете ще бъдат внесени до дни. Наказателна такса при потребителски кредит няма да има, апри ипотечен ще отпада след първата година от договора,обясни Цонев. В момента при потребителските договори такса в размер на 0,5-1% има само ако лихвата е фиксирана. При ипотечните заеми обаче няма регламентация и таксата за погасяване със заем от друга банка варира от 0% до 6%.

Управляващите ще предоставят възможност напотребителите да избират между два вида договори заипотечен кредит, както предвижда новата европейска директива в тази сфера. Идеята е клиентът да решава дали задължението му към банката да е до стойността на ипотекирания имот, или ще отговаря за кредита и с друго свое имущество, както е сега.

„Отговорност до размера на обезпечението“ значи, че ако кредитът не се изплаща, имотът бъде отнет и продаден, но цената на продажба не покрива задължението, банката няма да търси разликата от клиента.

Според банкери при този вариантлихвата ще е по-висока и банките ще финансират до 50-60% от стойността на жилището. При втория вариант – с допълнително обезпечение, лихвите ще са по-ниски.

Депутатите са твърдо решени също така да въведат принципа лихвите по кредитите да се определят чрез сбор от пазарен индекс плюс фиксирана надбавка.

Индексите ще се определят от БНБ или Националния статистически институт.

Йордан Цонев съобщи още, че е готов и законопроект за т.нар. бързи кредити, но все още тече съгласуване на текстове между институциите и подробности ще бъдат съобщени по-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *