Руската централна банка забрани използването на Bitcoin

Централната банка на Русия предупреждава гражданите да не използват виртуални валути, тъй като те биха могли да бъдат обвързани с банди за изпиране на пари и финансиране на тероризма. Предупреждението за руския регулатор следва забраните, които вече бяха наложени от страна на Китай и Европа за „съмнителни“ криптовалути.

Руската централна банка публикува изявление в понеделник предупреждавайки, че виртуалните валути са незаконни съгласно член 27 от Федералния закон „На Централната банка на Руската федерация“.

Bitcoin е независима валута, която не са регулира от правителството, и затова „носи висока степен на риск в девалвация“.

Благодарение на анонимния характер на виртуалните валути, банката предупреждава, руснаците, че съзнателно или не, „могат да участват, включително и неволно, в незаконна дейност, като например легализация (прането) на криминални печалби и финансирането на тероризма“, се казва в изявлението.

Китай и Дания са забранили депозитите във виртуални валутни, а сега Русия предупреди срещу виртуални валути, които в своята анонимност могат да се използват като димна завеса за потребителите на интернет да купуват наркотици, огнестрелни оръжия, или други незаконни услуги.

Странно или не това се случва в момент когато руската рубла падна до 5 годишно дъно срещу щатския долар. Забраната включва заплаха за затвор:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *