Белгийци отпушват трафика в Стара Загора и Търново

Велико Търново и Стара Загора са избрани от фламандското правителство за реализацията на проекти за управление на трафика, съобщи Дневник.За проучване белгийските власти са предвидили 80 хил. евро. То ще бъде направено съвместно от Техническия университет в Гент и Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, обясни Мариела Цонева, шеф на общинската дирекция по евроинтеграция.
На втория етап с 200 хил. евро от фламандското правителство ще бъде разработен софтуерен модел на трафика. В него ще се заложат всички параметри на автомобилното движение като пиковите часове, натоварването на кръстовищата, проблемите с паркирането, светофарите.
Чрез създадените модели ще се проиграят всички възможни варианти за облекчаване на трафика, обясни Цонева. В рамките на проекта за Велико Търново ще бъде разработена и стратегия за паркиране.Приносът на общината може да е финансов – 20 на сто от сумата или участие на експерти. До 29 април проектът трябва да е одобрен окончателно. Подобен на великотърновския модел е направен миналата година от белгийците в Смолян.Инвестиционната програма на община Велико Търново за тази година е 16 млн. лв., или близо четири пъти повече от 2007 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *