Белгия, Германия и Унгария удържат най-големи данъци върху доходите

Белгия, Германия и Унгария са трите страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които налагат най-големи данъци върху доходите на едночленни семейства, сочи изследване за данъците, направено от организацията.

В Белгия удръжките от заплатите на такива лица възлизат на 55.4% от възнаграждението на работещите, докато в Германия и Унгария – съответно на 51.8% и 50.5%.

Страните с най-нисък данък върху доходите на такива семейства са Южна Корея, Мексико и Нова Зеландия, съответно 17.3, 18.2 и 20.5%.

Средната удръжка от доходите на посочените лица за страните от ОИСР възлиза на 37.3%.

За работещ член от семейство с две деца най-големи данъци върху доходите се дължат в Турция – 42.7%, следвана от Швеция с 42.4% и Полша с 42.1%.

Най-ниските удръжки от доходите на такива членове са в Ирландия, Исландия и САЩ, съответно 8.1, 11 и 11.9%.

При изчисляването на тези проценти са взети под внимание данъчната политика в съответната страна, както и разходите за сметка на работещите за данъци, социални и пенсионни осигуровки и други удръжки, както и социалните придобивки.

От изследването става ясно, че данъчните утежнения са се понижили през последните години, в голяма част благодарение на усилията на правителствата за стимулиране на заетостта.

За сравнение през 2000 г. средните удръжки на едночленно семейство са възлизали на 37.9% в страните от ОИСР, като най-високи са били в Белгия – 57.1% от доходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *