Исландия повиши лихвите, за да спре поевтиняването на националната валута

Централната банка на Исландия повиши равнището на краткосрочните лихви с три четвърти от процента до ниво от 11.5% на годишна база в усилията си да прекрати спекулативното поевтиняване на националната си валута.

Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение на лихвите с половин процентен пункт.

Действието се наложи, след като исландската крона регистрира понижение от 10% спрямо долара от началото на годината. Това е третият по големина спад от началото на 2006 г. сред 62-те валути, следени от информационната агенция Bloomberg.

След предприетата от банката стъпка кроната възстанови част от загубеното, като се повиши с 1.7% спрямо долара до 70.26 исландски крони за един щатски долар.

Силното понижение на националната валута започна на 21 февруари, когато кредитната агенция Fitch понижи рейтинга на страната на “негативен” от “стабилен”, след което кроната се понижи с близо 12% спрямо щатската валута.

В основата на понижението на кредитния рейтинг бе растящият дефицит по текущата сметка на страната, който възлезе на 16.5% от БВП през изминалата година.

Поевтиняването на кроната се дължи и на коментарите на Merrill Lynch, че исландските банки имат твърде много краткосрочни заеми.

Според прогнозите обаче дефицитът по текущата сметка ще се понижи до 7% през следващата година, до 3% през 2008 г. и до 2% през 2009 г.

Анализаторите очакват действието на централната банка да има положителен ефект за националната валута и да ограничи силното й поевтиняване, въпреки че развитието на исландската икономика остава неясно.

Високият лихвен диференциал между лихвите в Исландия и тези в еврозоната и САЩ може да привлече значителни инвестиции в правителствени облигации от страна на институционални инвеститори и по този начин да спре поевтиняването на кроната.

Повишението на лихвите бе осъществено на фона на растящата инфлация в страната. За 2005 г. тя е възлязла на 4% на годишна база, като през март се е повишила до 4.5% от 4.1% година по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *