Белградският съд потвърди призовката за Борисов

Говорителката на Окръжния съд в Белград Ивана Рамич потвърди, че съдебният състав по делото срещу Сретен Йосич е решил да призове като свидетел кмета на София Бойко Борисов, съобщи Дарик радио.
Поканата ще бъде връчена по дипломатически канали, уточни говорителката. Вчера самият Бойко Борисов заяви, че не е получавал призовка.
По-рано днес депутатът от ДПС Христо Бисеров потвърди информацията си от вчера, че лидерът на ГЕРБ ще бъде призован в белградския съд, дори уточни датата – 26 октомври. Той каза още, че цялата операция по разследването и задържането на Сретен Йосич е била извършвана и ръководена в рамките на НСБОП и няма данни Бойко Борисов, като главен секретар на МВР, да е бил информиран и да е съгласувал действията на службите.
„Това, което прави Христо Бисеров, надминава и най-арогантното поведение, защото има международни норми, конвенции и органи, които се занимават с всички тези постъпки и не му е работа на него да ги коментира“, заяви в отговор Бойко Борисов, цитиран от Фокус.
„Убеден съм, че всички ще потвърдят – и тогавашният главен прокурор Никола Филчев, и директорът на НСБОП Румен Миланов и министърът на вътрешните работи Георги Петканов – че аз съм направил всичко, което касае организиране и провеждане на оперативно-издирвателни работи и съм си свършил перфектно работата и именно заради това Сретен Йосич е задържан по мое време и екстрадиран”, заяви бившият главен секретар на МВР.
„Оттук нататък всичко друго са просто гнусни инсинуации с името ми. Разбирам безсилието на Бисеров да спаси мандатоносителя БСП и Тройната коалиция, но няма как да стане”, отсече лидерът на ГЕРБ и пожела на депутата от ДПС да проведе поне една такава акция, като задържането на сръбския наркотрафикант.
По-късно бившият директор на НСБОП Румен Миланов коментира, че е недопустимо държавата да се занимава с изявление на Сретен Йосич, което не се потвърждава от никакви факти. „Това е анормално, кой знае как се радва Йосич и си вика – аз им пуснах една муха на българите, а те – какви чудеса от храброст вече правят”, заяви Миланов.
Той увери, че няма операции, които НСБОП да е планирала, и да не са докладвани на Бойко Борисов.
„На непосредственото задържане на Йосич, естествено, Бойко Борисов не е бил – това не му е работа, но съм го уведомил за операцията и му е докладвано за резултатите. Той е ръководител, той не е изпълнител. Така че – Бойко Борисов постоянно е бил в курса на нещата, от самото задържане на Сретен Йосич, до неговата екстрадация окончателно, докато излети самолетът“, допълни бившият шеф на антимафиотите.
Междувременно ГЕРБ излезе с декларация срещу „опитите на БСП и ДПС да използват случая „Йосич” за предизборно дискредитиране на Бойко Борисов“. От партията заявяват, че в лицето на ръководен фактор на мандатоносителя ДПС, управляващите по недопустим начин си позволяват да използват парламентарната трибуна за теснопартийни и политически цели, чрез откровени фактологични лъжи и инсинуации. От партията призовават председателя на Народното събрание да вземе незабавни мерки за институционално “отрезвяване” на подопечните му комисии и подкомисии за недопускане използването на висш властови ресурс за безпринципно омаскаряване на политически опоненти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *