Първанов обяви нова Енергийна общност

Създадената през последните четири десетилетия газова индустрия е една от най-надеждните, но в последно време има напрежение във връзка с прекъсването на доставките и неизпълнението на платежни задължения.
Това хвърля сянка на съмнение върху постигнатите преди това доверие и надеждност, не само заради подобни моменти на напрежение ние сме длъжни да погледнем обективно критично на състоянието на добива, както и на преноса на природен газ. Това каза президентът Георги Първанов, цитиран от БТА, в речта си на енергийната среща на върха „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство“, която започна в София.
По думите му анализът на ситуацията води към неблагоприятни изводи относно производството и добива, изчерпването на залежите и запазване на оскъпяването. Необходима е консолидацията на потенциала от експерти, ресурси, технологии и финанси, с които разполагат страните и компаниите по цялата верига, заяви държавният глава. Постигането на единна политическа воля на форуми като настоящия са ключова предпоставка, добави Първанов. Той изрази надежда днешната среща да има своя важен принос в катализирането на многостранния енергиен диалог към по-голяма ефективност. По думите на Първанов интересите на европейската енергийна сигурност налагат нов подход за създаването на единен регионален и европейски пазар, с регионални енергийни борси и проекти. Той изрази волята на страната ни за работа със съседите – на Балканите, Източното Черноморие, Кавказкия регион и Близкия Изток. Да се демонстрира ясна политическа воля за реализирането на „Набуко” и „Южен поток”. Всички тези проекти и терминалите за регазификация на втечнен газ трябва да са приоритет през следващите години, каза още Първанов.
Президентът заяви, че България е за създаването на Обсерватория на Енергийната Общност в София, която ще бъде обща система за ефективен мониторинг на газовите, нефтените и електроенергийните потоци и върху инвестициите в енергийната инфраструктура. В нея могат да участват потребители, производители и транзитьори и тя ще покрива новосъздадената Енергийна общност – региона на Югоизточна Европа, както и Черноморския и Каспийския регион, Близкия Изток и Северна Африка.
Трябва да осигурим гъвкави източници на онези, които се нуждаят от газ. Това заяви в изказването си на форума председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това, което се случи – кризата с доставките на газ, не трябва да се повтаря, категоричен е Барозу и допълни, че ЕС инвестира в енергийната сигурност на България. 3.75 млрд. евро са предвидени от ЕС за инвестиции в енергийни проекти, припомни Барозу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *