Катар ще спасява енергийния пазар

Между 40 и 45 долара за барел е цената, която ще подпомогне държавите, които внасят енергия, да излязат от кризата.
Това заяви емирът на Катар – шейх Хамад бин Халифа ал Тани в словото си пред участниците в Срещата на върха „Природен газ за Европа – Сигурност и партньорство“ в София, предаде БТА. Трябва да обединим усилията си, за да успеем да преодолеем кризата, без тя да нанесе големи щети, добави емирът на Катар.
Заради световната икономическа криза, търсенето на енергия спада драстично, а цените спадат до рекордни нива, посочи шейх Хамад. Осъзнаваме, че високите цени на енергията не поддържат растежа на икономиката, но и ниските не правят това. Цени, които варират между 40 и 45 долара на барел, според нас, трябва да подпомогнат държавите, които внасят енергия, заяви Хамад.
Той подчерта важността на това да се поддържа диалогът между държавите – производителки и тези, които купуват енергийни ресурси. Природният газ е един от най-важните ресурси, подчерта гостът и добави, че използването на природен газ намалява емисиите вредни газове и има висока ефективност.
За да изпълни международните си задължения по доставките на енергия, Катар обмисля изграждането на няколко слота от 54 танкера, които ще достигат до различни пристанища по света. Катар съзнава своите задължения към световната общност за доставката на енергия, заяви шейх Хамад и добави, че страната се ангажира да поддържа доставките и да спазва задълженията си в това отношение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *