Бели мъже на ръководни позиции

Голяма част от германските фирми, и по-специално онези, които се листват на борсата, печелят голяма част от парите си в чужбина. Кой обаче управлява тези концерни и има ли там чужденци на ръководни позиции?

„В управителните съвети седят предимно белокожи мениджъри от мъжки пол. Нашите водещи 600 мениджъри са предимно бели мъже и германци. Ние сме прекалено еднопосочни“, твърди Петер Льошер, шеф на Сименс. Не по-различно е положението и в управителните съвети на другите големи концерни с международна известност – например химическия концерн Байер, енергийния гигант Еон и стоманодобивния концерн Тисен Круп. Целият ръководен състав на тези предприятия без изключение е мъжки и германски. Това сочат резултатитеот проучване на консултанската фирма Simon-Kucher & Partners.
Германските концерни в сравнение
Десет от общо 30 фирми в индекса ДАКС, нямат нито един чужденец на ръководни позиции. Средностатистически погледнато обаче данните за всичките 30 германски фирми, включени виндекса ДАКС, не са така обезкуражаващи. Една четвърт от позициите в управителните съвети все пак са заети от чужденци. А с това Германия се нарежда на една доста добра позиция в сравнение с други големи европейски държави. Но не само в Европа проникването до висшите места в йерархията на големите концерни е изключително трудно за чужденци. Това важи и за САЩ – независимо от мита за неограничените възможности и културното разнообразие на нацията.
Германските концерни дори са доста по-ориентирани към чужбина и чужденците, защото огромна част от фирмите живеят от експортната дейност. Кристоф Леш, представител на консултантската фирма Simon-Kucher & Partners:
„Германската култура е много по-открита към чужди езици. В германските фирми се говори на твърде добър английски, за разлика от други централноевропейски държави като Франция и Испания. Това означава, че там е значително по-трудно за някой чуждестранен мениджър да се вгради в управителните тела на фирмите, ако не владее местния език.“
Тенденцията се променя
Чужденците в германските фирмени управи днес са значително повече отколкото преди 10 години. В момента делът им е26 на сто с тенденция към нарастване. Повече от половината чужденци наръководни позиции в германски фирми са от Швейцария, Австрия и САЩ. Останалитеса от други 14 държави. Новост са първите трима мениджъри от регионите сбързо развиваща се икономикав Азия и Южна Америка.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *