Турция налага забрани за български превозвачи

От 15 август българските превозвачи са заплашени да им бъде забранено да преминават през турска територия, ако не спазват сроковете, посочени в техните СЕМТ разрешителни. Това се казва в писмо до Министерството на външните работи, изпратено от турските власти, съобщи БТА.

Според съседите българските превозвачи злоупотребяват със СЕМТ разрешителните, а това води до нелоялна конкуренция. Предупреждението към българските власти идва в опит на турската страна “да предпази местните превозвачи от изпадане в затруднено положение”, тоест на нарушителите ще бъде забранено да пътуват на нейна територия.
Съмнението е, че българските превозвачи влизат и излизат през граничните пунктове в по-кратки срокове, отколкото са посочени в разрешителните им. В писмото се цитира европейска спогодба, според която необходимият срок за пътуване до Турция е 24 часа – 12 часа за отиване и още толкова – за връщане. Времетраенето е съобразено с разстоянието и сроковете за почивка и работа на шофьорите. В същото време български превозвачи влизат и излизат в по-кратки срокове, установили турските власти.
Те напомнят, че едно разрешително може да се използва само от едно превозно средство и при едно пътуване и трябва да се намира в автомобила по целия маршрут от точката на товарене до разтоварването, както и през празния курс.
“Считано от 15 август 2009 г., на българските превозни средства, пътуващи със същите СЕМТ разрешителни в по-кратки от законоустановените срокове, няма да се разрешава пътуване до Турция, като ще се взема под внимание последната дата на излизане от страната”, предупреждават турските власти.
СЕМТ разрешителните са бланкови разрешителни, с които се освобождават от еднократни такси при преминаване на някои граници, обясниха спецове. При тези документи режимът е ограничен – това е договореност по конвенция на превозвачи на страни от ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *