Бензиностанциите ще подават всекидневен отчет в НАП от днес

От днес всички търговци на течни горива трябва да започнат да отчитат дневните си обороти пред Националната агенция за приходите.

Задължението е за всички бензиностанции независимо колко са големи и къде се намират.

Целта е да се следи какви количества горива влизат у нас колко от тях се продават и плащат ли се реалните налози в хазната. Често внос на бензин се обявява като транзит през страната ни, не се плащат мита и ДДС, но реално количествата се търгуват на черно у нас.

При обявяването на решението за ежедневното отчитане финансовият министър Симеон Дянков коментира, че така се очаква да се свие нелегалната търговия в сектора.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев мярката едва ли ще даде този резултат, тъй като данъчните ще получават това, което е отчетено в касовите апарати по бензиностанциите, но не биха могли да засичат количествата които се продават без касови бележки.

От НАП коментираха, че веднага след като се обработят първите данни, данъчните ще започнат проверки на място на тези обекти, които са обявили твърде ниски приходи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *