Бензинът пада до 2.22 лв. за Коледа

Цената на бензина ще продължи да пада, като до Коледа ще стигне 2.22 лв. за литър. Причина за това е продължаващият спад на цената на петрола на международните пазари.

Американският лек суров петрол WTI удари ново дъно и при затварянето на борсата в Ню Йорк в понеделник цената му падна с 1.76 долара (2.2%), като фючърсите за декември се сключваха на цена от 78.78 долара за барел.

Падането на цената е резултат от съобщението, че Saudi Arabian Oil е свалила цената на „черното злато“ за САЩ в отговор на лавината новини за нарастващите петролни запаси в Щатите.

Падането на цената е доказателство, че Саудитска Арабия се опитва да задържи дела си на щатския пазар, който се сви, коментира Джон Килдъф от хедж-фонда Again Capital LLC.

Вчера декемврийските контракти за WTI вече се сключваха за 77.77 долара и достигнаха най-ниското си ниво от август 2010 г. насам, като за кратко цената падна дори до 76.56 долара.

Същевременно фючърсите за петрола Brent от Северно море се запазиха на 84.09 долара за барел и дори отчетоха леко повишение от 0.04%.

В резултат цените на течните горива у нас продължават да падат, като масовият бензин А95 на бензиностанциите на „Газпром“ вчера достигна 2.31 лв./литър, докато останалите вериги поддържат 2.34-2.35 лв./литър, пише вестник „Стандарт“.

При положение, че от 4 октомври насам петролът поевтиня с 13.6% за WTI (от 90 на 77.77 долара) и с 9% за Brent (от 92.5 на 84.09 долара), очакванията са цената на бензин А 95 към 20 декември да падне с около 5% и да достигне нива от 2.22 лева/литъра.

А тъй като от централата на ОПЕК във Виена не идват индикации за свиване на добива, то се очаква цените на „черното злато“ да продължат да покоряват нови дълбини до края на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *