Къде заплатите ще растат най-много през 2015 година?

Работещите в Аржентина определено са сред най-облагодетелстваните. Проучване сред работодателите в страната сочи планирано повишение на средните заплати на работещите с 30% през следващата година.

Това е близо 5 пъти повече спрямо очаквания среден ръст на заплатите в световен мащаб от 5.8% през следващата година, според проучване на консултантската компания ECA. Изследването е направено сред 340 международни компании в 66 страни по света.

Голямото повишение на заплатите в Аржентина обаче до голяма степен ще е вследствие на рекордната инфлация в третата най-голяма икономика в Латинска Америка, както и обезценяването на националната валута през януари.

Инфлацията в Аржентина е в размер на над 27% и с вземането й под внимание, покупателната сила на заплатите няма да се повиши значително, се казва още в доклада.

По региони най-голям ръст в заплатите си могат да очакват работещите в страните от Южна Америка. Там средното им повишение се очаква да е 11.4%, на фона на прогнозиран 7.2% ръст в заплащането в Азия, 5.1% в Източна Европа, 3% в Северна Америка и 2.5% в страните от Западна Европа.

Очакваното средно повишение в заплащането догодина от 5.8% е малко по-добро от прогнозираното за тази година от 5.6%.

С отчитането на инфлацията работещите в Китай ще са най-добре. Там е планиран ръст от 8% във възнаграждението, а с отчитане на инфлацията той ще възлезе на 5.5%.

Работещите в Япония ще се радват на най-малко повишение на заплащането си. Прогнозите са за ръст на заплатите там с 2.3%, но с отчитане на инфлацията той най-вероятно ще е минимален.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *