Бен Бернанке срещу ограничаване на властта на Федералния резерв

Президентът на американския Федерален резерв Бен Бернанке е разтревожен от някои предложения в Конгреса за регулиране на финансовата система, които според него навлизат в правомощията на институцията. Обезпокоен съм, тъй като някои предложения биха ограничили чувствително възможностите на Федералния резерв да изпълнява основните си функции, пише Бернанке в статия, публикувана във „Вашингтон пост“.
Той уточнява, че някои предложения, представени в Сената и целящи да се засили регулаторната власт на американското правителство върху финансовия сектор, фактически биха лишили Федералния резерв от цялата му власт за банкова регулация.
Бернанке изразява също съжаление от факта, че комисия на Камарата на представителите неотдавна е гласувала за отмяна на разпореждане от 1978 г., целящо да защити монетарната политика от краткосрочни политически влияния. Предлаганите мерки са в разрез с глобалния консенсус за адекватната роля, която трябва да играят централните банки, и те могат да се отразят сериозно на перспективите за икономическо и финансово стабилизиране в САЩ, предупреждава той.
Федералният резерв изигра голяма роля за справяне с кризата и ние трябва да се опитаме да запазим, а не да ограничим възможностите на тази институция да укрепва финансовата стабилност и да работи за неинфлационно икономическо съживяване, пише още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *