Берлускони привлича неприятностите като магнит

Италианското правителство, в което и без друго има сериозно пробойни поради правните проблеми на премира Силвио Берлускони, се изправи днес пред нови главоболия, предаде Ройтерс. Причина за това е издадената заповед за арест на високопоставен представител на икономическото министерство по съмнения за връзки с мафията.

Магистрати от Неапол наредиха Никола Козетино, депутат и заместник на министър на икономиката Джулио Тремонти, да бъде задържан. Козетино, който е лидер на партията на Берлускони в област Кампания, се спрягаше за кандидат за губернатор на провинцията на местните избори догодина. В специално изявление, одобрено от местния клон на партията, той отхвърли обвинението. Вестник „Джорнале“, който е собственост на семейството на Берлускони окачестви заповедта за арест като „атака от страна на магистратите“.

Родом от района на Неапол, Козетино е винен за близки отношения с влиятелния клан на Камората – Казалези. Според магистратите той има отношение към незаконните сделки на мафията с боклук в района на Неапол, засегнат сериозно от криза с отпадъците миналата година. Тъй като Козетино е депутат, заповедта за задържане беше изпратена до председателя на долната камара, който трябва да реши дали имунитетът му да бъде вдигнат. По силата на италианските закони депутатите могат да бъдат разследвани, но за повдигане на обвинение е необходимо падане на имунитета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *