Рецесията не повлия рекламата върху футболните екипи

Най-големите европейски отбори са увеличили приходите си от реклама върху екипите за изминалия сезон, сочи проучване на консултантската фирма Sport+Markt. Представителите на шестте водещи първенства – Англия, Германия, Испания, Италия, Франция и Холандия – са повишили постъпленията си от този показател до общата сума от 395.5 млн. евро. За сезон 2007/2008 те са били общо 393.2 млн. евро.
Все пак тези резултати са под общата сума от 2006/2007, при която приходите от реклама върху фланелките беше най-висока – 405.3 млн. евро.
Най-добри са показателите за Бундеслигата. Всички 18 отбора от най-високото ниво на германския футбол са генерирали общо 108.6 млн. евро за изминалата кампания.
Това представлява повишение спрямо миналата година, като такава тенденция се забелязва още и в първенствата на Италия, Испания и Холандия.
Намаление има във Висшата лига на Англия, въпреки че тя разполага с най-голяма аудиротия по целия свят. Общата сума в Премиършип възлиза на 83.5 млн. евро. Отделно от това, проучването показва, че има твърде големи разлики в плащането на водещите отбори и тези в „златната среда“.
„Английски клубове са сключили най-големите сделки за реклама върху екипите, но просто разликата с по-малките е отчайващо голяма. Някои от отборите в средата на класирането в Англия имат договори от порядъка на втородивизионни германски клубове“, заяви един от представителите на Sport+Markt, изготвили прочуването Гарет Муур.
От следващия сезон в сила ще влязат едни от най-скъпите сделки за реклама върху екипите. Тогава „Ливърпул“ и „Манчестър юнайтед“ ще бъдат спонсорирани с по 33 млн. долара годишно съответно от Standard Chartered Bank и американския финансов гигант Aon Corp.
Тенденция на спад има и във Франция. За миналия сезон общата сума е спаднала с 12.2 млн. евро до 37.8 млн. евро. Това се дължи на определени законови рестрикции за реклама на букмейкърски компании и алкохол.
През изминалия сезон е намалял процентът на спонсорските сделки именно с букмейкърски къщи. От цялата сума в Европа 56.4 млн. евро са от букмейкъри. Водещи в тази насока са банковия и застрахователния сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *