Берлускони хвали плодовитостта на казахстанските мъже

Италианският премиер Силвио Берлускони похвали плодовитостта на казахстанските мъже, която според него е причината за демографския растеж в бившата съветска република, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Премиерът направи този коментар на среща с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, който е на посещение в Рим.
Италианският премиер поздрави Казахстан за „природните богатства и огромния демографски растеж“ и добави с усмивка, че последният „е доказателство за изключителните способности на казахстанските мъже“.
Назарбаев отбеляза, че през последното десетилетие населението на неговата страна се е увеличило с 1,4 милиона души и е достигнало 16 милиона. Той благодари на Берлускони за подкрепата му за казахстанското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което започва догодина.
То предизвика противоречиви реакции заради проблемите със спазването на човешките права в Казахстан. Според правозащитните организации Казахстан не е подходящ за председател на ОССЕ, защото ограничава човешките права и заглушава критиците на властта.
Анализаторите обаче смятат, че критиките на Запада към Назарбаев са беззъби заради големите запаси на Казахстан от петрол и природен газ. Казахстанският лидер, който днес трябва да се срещне с папа Бенедикт Шестнайсети, заяви, че в неговата страна живеят последователи на 49 различни вероизповедания, което прави Казахстан „пример за това как може да се живее в мир и търпимост“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *