Бернанке се опасява от ликвиден балон

Бернанке не твърди, че в момента потокът на капитал представлява заплаха от същия мащаб, но предупреждава, че докато световната финансова криза отслабва, именно капиталовите потоци са предизвикателство за международната макроикономика и за финансовата стабилност. Председателят на Федералния резерв не е споменал конкретни държави поименно, но по всичко личи, че изказването му се отнася главно до големите китайски инвестиции в щатски активи.
Бернанке убеждава по време на конференцията, че държавите с голям търговски излишък трябва да положат усилия стойността на валутата им да бъде определяна от пазарния механизъм, а не да интервенират с цел нейната обезценка. Страните с голям търговски дефицит от друга страна трябва да увеличат държавните спестявания като намалят огромния бюджетен дефицит, допълва той. По думите му колапсът, последвал надуването на имотния балон, не е по вина на страните, които са влагали парични средства в САЩ. Вместо това той обвинява САЩ и по-конкретно слабото представяне на финансовата система и финансовата регулация в страната.
Бен Бернанке защити и противоречивата програма на Федералния резерв за изкупуването на държавни облигации на стойност 600 млрд. долара. Според него американската икономика все още се нуждае от повече подкрепа и инфлационният натиск идва по-скоро от страни, отслабващи валутите си, отколкото от усилията на Федералния резерв.

Финанси
Бернанке определя активизиралото се търсене на развиващите се пазари за основен източник на скока на цените на стоките и суровините в последно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *