България е 30-та в света по употреба на алкохол

 
Данните на СЗО сочат, че близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17 на сто употребяват по 50-60 грама алкохол през седмицата. Европейският регион на СЗО е регионът с най-тежкото пиене на света, а съответно и с най-голям дял от всички заболявания и преждевременна смърт от алкохол. Консумацията на алкохол в изследваните 48 европейски страни е различна в зависимост от религиозната принадлежност, ролята на половете и културните норми, но се движи средно в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година.
Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония – над 16 литра чист алкохол годишно на човек. Следват Чехия, Ирландия, Франция – с консумации между 14 и 15 литра годишно на човек. Британците, които са смятани за едни от най-големите пияници в света, изпиват по около 13 литра чист алкохол годишно. В дъното на тази класация са страни като Таджикистан и Турция, където са регистрирани около 2 литра чист алкохол годишно на човек.
На основата на тези данни СЗО е разделило европейския регион на три зони – Eur-A, Eur-B и Eur-C, отбелязва БТА. Eur-A обхваща 27 страни с най-ниска смъртност вследствие употребата на алкохол. Eur-B обхваща 17 страни с ниска смъртност от употреба на алкохол, където се намират България, Полша, Румъния, Словакия, Македония, Турция и др. Eur-C обхваща 9 страни с висока смъртност от употреба на алкохол, включващи Руската федерация и страните от бившия СССР.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *