БЕХ дал 1,45 млрд. лв. на дъщерните си дружества

1,45 млрд. лв. стигнаха кредитите и търговските вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към дъщерните му компании, показва междинният отчет на холдинга за първото полугодие на тази година,съобщава „Монитор“.

83 на сто от тази сума, или 1,2 млрд. лв., се падат на най-закъсалата компания в холдинга – НЕК. Сумата е получена по общо 7 договора между БЕХ и НЕК. На 14 юли с решение на борда на холдинга те са обединени в един общ договор за кредит, който чака одобрение от министъра на икономиката и енергетика, в случая – от служебния министър Васил Щонов. Договорът е със срок от 10 г., гратисен период на главницата от 4 месеца и лихва 4,49 на сто, се посочва в отчета на БЕХ.

Останалите 232 млн. лв. до 1,45 млрд. лв. са търговските вземания отново от свързани лица. Освен тях БЕХ има да си получава 319 млн. лв. от „Топлофикация София“ като в сравнение със същия период на миналата година тази сума е скочила с над 130 млн. лв. Увеличението се дължи на закупените от БЕХ през първото полугодие вземания на „Булгаргаз“ от столичното парно за около 120 млн. лв.

В същото време от холдинга отчитат рязък спад на приходите – от 245 млн. лв. за първите шест месеца на 2013 г. до 34 млн. лв. за същото полугодие на тази година. Това се дължи основно на сериозното намаление на приходите от дивиденти на дъщерните компании – от 235 млн. лв. на 33 млн. лв. Освен намалението на процента на отчисленията от печалбата – от 80% на 70% в сравнение с 2013 г., седемкратното намаление на дивидента е и поради влошаване на финансовия резултат със 144 млн. лв. Освен това една от малкото печеливши компании в групата на холдинга – „Булгартрансгаз“, е получила одобрение за отчисления дивидент за 2013 г. от надзора си едва през юли. Става въпрос за сума от близо 54 млн. лв.

Друго сериозно перо, по което намаляват приходите на БЕХ, е от таксите за управление, които събира от дъщерните си компании – с над 9 млн. лв. Причината е, че от 1 юли миналата година БЕХ намали тези такси с 85%. Като краен резултат БЕХ отчита печалба за полугодието от 48 млн. лв. при 253 млн. лв. за същия период на 2013-а.

Най-закъсалата компания в рамките на холдинга остава НЕК. Към края на юни тя е на минус с 250 млн. лв. при 17 млн. лв. плюс за същия период на миналата година. От НЕК обаче уточняват, че реалният финансов резултат за първото полугодие на 2013 г. е минус 156 млн. лв. Компанията е изкарана на печалба, тъй като приходи от разполагаемост на двата американски ТЕЦ-а са отчетени и осчетоводени като студен резерв. Впоследствие ЕСО не ги плаща на НЕК. Скандалният случай стана известен в началото на тази година. Оказа се, че като шеф на НЕК Иво Лефтеров е фактурирал тези пари за плащане към ЕСО. Впоследствие Лефтеров беше назначен за шеф на ЕСО и от този си пост той отказа да плати сумата. В крайна сметка той беше уволнен и срещу него започна прокурорска проверка. От отчета на НЕК става ясно, че ДКЕВР се е разпоредила този разход да бъде признат на НЕК и компанията го отразява всеки месец в разходната си част. Освен това общественият доставчик търпи загуби от зелената енергия и от изкупуването на тока от топлофикациите, които не са включени на 100% в цените.

Вероятно в резултат на това за шест месеца НЕК е инвестирала във вецовете си едва 385 хил. лв. ЕСО също отчита влошаване на финансовия си резултат – загуба от 41,7 млн. лв. това полугодие при минус 9 млн. лв. за същото на 2013 г.

Сериозно подобрение се отчита за „Булгаргаз“, но не без помощта на изкупените от БЕХ дългове на „Топлофикация София“. Газовият доставчик е на плюс с 42,3 млн. лв. при печалба от 2,6 млн. лв. за шестмесечието на 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *