Доларът с лек спад поради повишената предпазливост преди изказването на Йелън

Доларът върна част от печалбите си в четвъртък, докато централните банкери се събираха за тридневната си среща в Уайоминг, на която председателят на Фед, Джанет Йелън, ще произнесе потенциално задвижваща пазарите реч.

През тази седмица доларът нарастваше стабилно спрямо останалите основни валути, подпомогнат от нарастващите възвръщаемости на американските облигации.

Снощи обаче, доларовият индекс, измерващ силата на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, изгуби 0,09% от стойността си, след като по рано докосна 11- месечен връх на 82.364.

Протоколът от заседанието на Фед, публикуван в сряда, разкри неочаквано активен дебат сред членовете на банката относно това дали увеличението на лихвените проценти да настъпи по- рано от предвиденото до момента.

Доларът не се възползва от икономическите данни от САЩ в четвъртък, показващи по- голям от очакваното спад в новите молби за помощи при безработица и по- силният от очакваното ръст на водещите икономически индикатори за САЩ през юли.

Еврото се възстанови от 11- месечното дъно спрямо долара след по- добрите от очакваното данни за частния сектор на Германия. Единната валута, която през май се разменяше на косъм под нивото 1.40, последно бе на печалба от 0,15% на 1.3276.

Най- голямо движение по време на европейската сесия реализира норвежката крона, която достигна 2- месечен връх спрямо еврото, след като данните за растежа надминаха очакванията.

Норвежката икономика нарасна с 1,2% през второто тримесечие, надминавайки двойно очакванията и добавяйки към напрежението върху централната банка да увеличи лихвения процент.

Кроната също така нарасна рязко и спрямо долара, въпреки че той бе най- търсения сред активно търгуваните през последните няколко сесии валути. Доларът последно се разменяше на загуба от 0,75% за 6.151 крони.

В еврозоната германският частен сектор нарасна за 16- ти пореден месец през август, което предполага, че най- голямата икономика в Европа може да се разрасне значително през третото тримесечие след изненадващото си свиване през второто.

Данните от Франция, обаче, показаха, че бизнес активността през април е стагнирала, въпреки че растежа в сектора на услугите се е увеличил.

Златото достигна 2-месечно дъно поради технически продажби

Златото изгуби 1,3%, достигайки най- ниската си стойност за последните два месеца, в четвъртък, продължавайки загубите си вече пета поредна сесия, след като страховете от ранно увеличение на лихвения процент на САЩ разпалиха технически разпродажби, когато цената проби под ключово техническо ниво на подкрепа.

Кюлчетата бяха тежко засегнати от последвалата разпродажба след публикуването на протокола от юлското заседание на Фед в сряда, от който стана ясно, че политиците са обсъждали дали лихвените проценти не трябва да бъдат увеличени по- рано, предвид изненадващо силното възстановяване на пазара на труда, заявиха търговци.

В четвъртък окуражаващите данни за жилищния сектор и заетостта в САЩ също допринесоха за икономическия оптимизъм, поставяйки допълнително напрежение върху златото. Кюлчетата се представиха най- зле измежду благородните метали и акциите, като индексът S&P 500 нарасна с 0,4% за деня и постави нов рекорд.

Спот цените паднаха с 1,3% до 1279.29 долара за тройунция, реализирайки най- голямата си дневна загуба за последния месец. По- рано през сесията кюлчетата достигнаха най- ниската си стойност от 18 юни до сега на 1273.06 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 19.80 долара до 1275.40 долара за тройунция.

Инвеститорите до голяма степен игнорираха данните, показващи, че запасите на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, са нараснали с 0.9 тона до 800.09 в сряда, което е третият им пореден дневен ръст.

Анализатори заявиха, че следващият фокус на пазара ще бъде изявлението на председателя на Фед, Джанет Йелън, по време на ежегодното събиране на централните банкери в Джаксън Хол в петък.

Сред останалите благородни метали среброто остана без съществена промяна на 19.45 долара за тройунция, след като по- рано докосна 2- месечно дъно на 19.25 долара.

Спот платината падна до най- ниското си ниво за последните три месеца на 1407.30 долара за тройунция, а спот паладият, който по- рано тази седмица достигна 13- и половина годишен връх на 900 долара, преди отново да падне, спечели 1,4% до 874.90 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *