Напук на песимистите НАП събра 500 млн.лв. повече

С 500 млн.лв. повече са събраните приходи в държавната хазнакъм края на месец юли в сравнение със същия период от изминалата 2013 г. С това се похвали на пресконференция зам.-изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова.

Този резултат е изненадващ, тъй като само преди дни служебният министър на финансите Румен Порожанов обяви актуализацията на държавния бюджет за неизбежна, като една от причините за това е именно недобрата събираемост на приходите от страна на НАП и Агенция „Митници“.

„Ще успеем изпълним нашия план за приходите до края на годината“, се зарече обаче Димитрова. НАП очаква да добави към парите на държавата до декемврии още 200 млн.лв.,които ще дойдат от обратното начисляване на ДДС.

Приходната агенция усърдно работи за събиране на данъците като дори в последните дни е потърсила за съдействие и Агенция „Митници“, с които са решили да осъществяват по-засилен съвместен контрол.

НАП от своя страна ще следи още по-зорко ревизорите си, благодарение нанова информационна система, разработена за мониторинг на контролната дейност.

За разработването на системата Агенцията е използвала европейски пари в размер на близо 2 млн.лв. С новата придобивка, по думите на зам.-шефа на НАП,всяко едно действие на служителитепо време на проверките, които извършват,ще бъде следеноонлайн. Така ще се разбира дали те спазват срокове и други важни правила при контрола на данъкоплатците.

„Контактът с данъкоплатеца може да бъде само по електронен път“, обясни още за системата директорът на дирекция „Контрол“ Васил Панов. По този начин, по думите му, работата на НАП се улеснява, а гражданите и бизнеса спестяват време и ходения до офисите на Приходната агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *