Бивши и настоящи министри се дуелираха в парламента

Има опасност да не усвоим средствата по програма ИСПА до 2010 година. Това съобщи транспортният министър Александър Цветков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на предшественика му Петър Мутафчиев. И други бивши министри поискаха обяснения от наследниците си за първите им действия като членове на новото правителство.
От 2000-та година досега са усвоени едва 39% от парите по програма ИСПА. Нейният период на действие обаче е до 2010 година, така че вероятността да не усвоим средствата по нея е абсолютно реална, заяви транспортният министър, цитиран от Дарик. По думите му има сериозно забавяне по проектите за ж.п. линията Пловдив – Свиленград, както и за Дунав мост 2. От своя страна предшественикът му Петър Мутафчиев защити предишния кабинет с думите, че той е придвижил напред проекти, които са се бавили години преди това.
И други членове на кабинета „Станишев“ поставиха въпроси към наследниците си. Пламен Орешарски поиска обяснение от новия финансов министър Симеон Дянков за мерките на ГЕРБ срещу ефектите от кризата. Дянков заяви очакванията си все пак страната ни да постигне балансиран бюджет в края на годината, защото новото правителство е намалило разходите и е взело мерки за увеличаване на събираемостта на данъците. Дянков каза още, че страната ни не се нуждае от споразумение с Международния валутен фонд, но обвини предшественика си Орешарски със сериозното забавяне и пропуснатите възможности по пътя на страната ни към членството на еврозоната.
Меглена Плугчиева пък поиска обяснение от Дянков за Оперативна програма „Административен капацитет“. Финансовият министър я увери, че закриването на ресорното министерство няма да застраши авансовите плащания по програмата.
Михаил Миков пък препита Дянков относно изпълнението на страната ни за влизането ни в Шенген

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *