Водещите презастрахователи ще пострадат от липсата на големи бедствия

Водещите световни презастрахователи – като швейцарската Swiss Reinsurance Co. и германската Munich Re много трудно ще обосноват планираното повишаване на тарифите по имуществено презастраховане за следващата година на фона на липсата на големи природни катастрофи, коментира агенция „Блумбърг“.
От утре – 5 септември компаниите от сектора ще започнат да обсъждат продължаването на договорите с клиентите си за следващата година.
През 2008 година им помогна ураганът „Айк“ – разрушенията в Тексас нанесоха щети на застрахователния сектор за около $20 млрд., в резултат на което ставките по вторично застраховане се покачиха с близо 8 на сто, след спад продължил в периода 2007-2008 г.
От началото на текущия сезон на ураганите нито една природна стихия не засегна крайбрежието на САЩ. „Презастрахователите много трудно ще могат да докажат необходимостта от значително повишаване на тарифите за следващата година, тъй като сегашният сезон на ураганите беше много тих.
По-скоро очаквам запазване на сегашните тарифи или съвсем лекото им увеличаване догодина“, коментира Маркус Енгелс от Allianz Global Investors.
Друг фактор за сдържане на тарифите в сферата на презастраховането е ралито на капиталовите пазари – от март досега глобалният индекс MSCI World се покачи с 52%, което позволи на застрахователните компании да увеличат капитала си за сметка на приходите от инвестиции., коментира Мориц Реман от DJE Kapital AG.
Акционерният капитал на 6-те водещи застраховаатели в Европа – германската Allianz, френската Axa SA, италианската Assicurazioni Generali SpA, швейцарската Zurich Financial Services AG и британските Prudential Plc и Aviva Plc – се увеличава средно с 3% за първото полугодие на 2009 г.
През миналата година пазарната капитализация на тези дружества се срина с 23%. „Застрахователите в момента не са оставени единствено на милостта на презастрахователите, както беше преди година. Допълнително сигналите за третото тримесечие също са силно позитивни“, посочва аналитикът от Collins Stewart Бен Коен.
Според агенцията около две трети от договорите в сферата на имущественото презастраховане се възобновяват през януари, а останалите – през април и юли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *