Бизнесът дава здравната карта на съд

Това заявиха днес от Българската стопанска камара. Причината за оспорването на документа е, че той предвижда държавно финансиране само за 57-те държавни болници в България, докато за всички останали частни здравни заведения отпускането на средствата от постъпилите в бюджета здравни осигуровки ще става по субективна преценка на здравната каса. Това нарушава принципа на свободния избор на потребителите. Освен това от камарата смятат за недопустимо изборът на болниците за финансиране да се прави с решение на Министерския съвет, а не от надзорния съвет на касата. Това допълнително ще затрудни предстоящата приватизация на болници заведения, смятат от БСК, цитирани от Livenews.

От касата са възмутени от факта, че здравната карта изобщо не е била обсъдена в тристранката, нито в надзорния съвет на здравната каса, където има представители на работодателските организации. От БСК подчертават, че именно в работодателските организации членуват основните вносители на здравни осигуровки в бюджета и възнамеряват да започнат серия от обществени обсъждания на здравната карта, канейки на тях и чужди инвеститори в здравния сектор. Документът, който кабинетът одобри на заседанието си на 23 февруари, ще бъде даден и на Комисията за защита от дискриминация и на Комисията за защита на конкуренцията.
Наскоро и от пациентските организации изразиха недовоство от така направената здравна карта в контекста на здравната реформа и също се заканиха да я атакуват в съда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *