Европа наложи унисекс застраховки

Досегашните различни такси са били полова дискриминация, постанови институцията. Застрахователният бранш незабавно отвърна, като предупреди, че цените на застрахователните услуги за крайните клиенти ще се вдигнат, предаде Spiegel от Люксембург.
Застрахователните договори изчисляват застрахователните премии по статистическа формула, в която полът често играе централна роля: например на редица места в Европа жените плащат по-ниски застраховки Гражданска отговорност за автомобилите си, тъй като те по-рядко причиняват значителни ПТП.
А от друга страна заради по-високата си продължителност на живота, жените плащат по-високи такси в пенсионно – осигурителните сметки.
Европейският съд беше сезиран от белгийско съдилище с мотив, че не е спазена равнопоставеността на различните категории население в Съюза. Има изключения в принципите за равнопоставеност, но според най-високия европейски съд, тези изключения не действат в случая със застрахователните такси. Отчитането на пола като рисков фактор в застрахователните договори трябва да бъде отстранено най-късно до 21 декември 2012 г. – гласи заключението на Европейския съд. Компаниите от сектора вече обещаха, че ако унисекс – тарифата за застраховките бъде приета, потребителите ще плащат повече.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *