Бизнесът иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки

Бизнесът поиска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки. Министерството на финансите е готово за дебати по идеята при определени условия -облекчен данъчен режим за фирмите от хранително вкусовата промишленост, ако даряват продуктите на държавни и общински институции, които предоставят социални услуги.

По предложение на асоциацията на месопреработвателите и на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, данъчната преференция може да бъде приложена при праг от 0,5 процента от годишните продажби. Даренията да включват и стоки и продукти в технологичен брак, с нарушена опаковка и етикет или преди изтичане на срока им на годност или трайност. За да се гарантира качеството за потребителите се предлага дарението да се извършва в рамките на двумесечен срок преди да изтече срока на годност на продукта.

Браншовите организации мотивират предложението си с нивата на бедност у нас, които са два пъти над средноевропейските и с унищожаването на огромните количества храна – над 650 тона годишно. Сега търговците дължат ДДС върху стойността на дарените храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *