НАП, митниците и метрологията с общ е-регистър

До края на 2016 г. ще има единен електронен регистър между НАП, „Митници“, Института по метрология /БИМ/ и Агенцията по метрологичен и технически надзор.Това каза пред журналисти изпълняващият длъжността председател на БИМ Паун Илчев. Изграждането на регистъра е средмерките за засилване на контрола върху качеството на гориватаи изправността на средствата за измерване.

В регистъра ще има пълни данни за всички проверени средствата за измерване. БИМ контролира само количеството, а за качеството отговаря ДАМТН, напомни Илчев. Освен това, от БИМ разработват специален софтуер, който ще създадеоперативна съвместимост между регистритена всички ресорно свързани ведомства.

ДАМТН работи по създаването на лаборатория за изпитване и контрол на измервателния софтуер, като целта еда се спре възможността за манипулиране на данните,подавани по електронен път до НАП.

На пресконференция днес в БТА беше представенаСекторна стратегия за развитие на метрологичния контролна средствата за измерване и пътна карта за нейната реализация, както и специализирани практически документи – методики и инструкции.

Стратегията е разработена по проект „Усъвършенстване на прилагането на политики за управление и координация в областта на метрологичния контрол в Българския институт по метрология“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа наоперативната програма „Административен капацитет“.Сред новите документи е методика за проверка на везни с автоматично действие, както и процедура за определяне на междупроверовъчен интервал на средствата за измерване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *