Бизнесът настоява: Данък „уикенд“ само за активи над 50 000 лева.

Праг за данъка върху служебните активи, ползвани за лични нужди, искат от Асоциацията на индустриалния капитал. „Идеята е данък „уикенд“ да не важи за всички активи, а за тези над 50 000 лв. Предлагаме и въвеждане на съотношение за служебно и лично ползване, фиксирано по видове активи, които да са еднакви за всички. Целта е да няма възможност за неравно третиране на предприятията“, обясни във Велико Търново председателят на индустриалците Васил Велев.

Бизнесът е в готовност да входира своите предложения и най-вероятно следващата седмица проектът ще бъде представен в Министерство на финансите и в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„Сегашните указания дават възможност за корупция и създават предпоставки за груб административен натиск към бизнеса. В тази връзка подготвихме общо предложение на работодателските организации и специализираните асоциации“, коментира Васил Велев.

Асоциацията ще настоява още да бъде променен начинът, по който държавата се намесва в пазара на труда чрез определяне на минимална работна заплата. „Стремежът да се повишат доходите водят до административно увеличение, несъобразено със състоянието на икономиката“, коментира Велев. Организацията предлага минималната работна заплата да се договаря между браншовите организации на работодателите и синдикатите, като тя да бъде различна за отделните икономически дейности.

От Асоциацията на индустриалния капитал алармират за липса на кадри по определени специалности. Според експертите това може да се преодолее чрез въвеждането на държавни стипендии за специалности, които са дефицитни на пазара на труда. Друго предложение в сферата на образованието е финансирането на висшите училища да бъде обвързано с реализацията на завършващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *