Родопските картофи гният по складовете

Тонове родопски картофи гният по складовете. Това се оплакаха родни картофопроизводители от Смолянско пред „Новинар“.

Само един от земеделците от смолянското село Момчиловци държи на склад около 100 тона картофи.

По думите на Димитър Недев местната кооперация произвежда около 600-700 тона картофи, като 70 на сто залежават и се развалят в складовете, защото не могат да бъдат пласирани на пазара. Причина за това е вносът, който подбива сериозно пазара на БГ картофи.

Вносът е основно от Полша, Германия, Франция, Египет, Гърция и Турция, обясниха земеделците. Те допълниха, че родните балкански картофи не са с хубав търговски вид, въпреки че имат добри хранителни качества.

„Никой не иска нашите криви картофи, те не са гладки като тези на Запад“, оплакаха се производителите. Те не могат да пласират стоката си дори и в Северна България, където пазарът е залят от внос от Румъния.

Освен вноса другите причини са ниските изкупни цени, които прекупвачите предлагат. „Те ни изнудват. Изкупуват продукцията ни за 0,35 лв., а я продават на пазарите за по 0,60 лв.

Според производителите прекупвачите трябва изцяло да бъдат премахнати от веригата и да се направи специална борса, където те да пласират директно стоката си.

Картофопроизводители се оплакаха и от ниските субсидии, които получават. Взимат само по 16 лв. за декар земя, която обработват. Така за 40-50 декара земеделците прибират само 500-600 лв. субсидия. „Не може да се конкурираме без субсидии“, допълниха те.

Според земеделеца Костадин Величков, ако производителят не продаде килограм картоф за 70-80 ст., той е на загуба.

Междувременно данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че с най-голям годишен скок на януарските цени на едро са именно картофите, следвани от лимоните и доматите.

През януари 2015 г. сме купували картофи за 0,50 лв., докато сега цената стига 0,62 лв., което е ръст от 24 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *