Бизнесът настоява за пререгистрация на дърводобивните фирми

Дърводобивни фирми масово не сключват трудови договори с наетите работници. За това алармираха представители на бранша по време на среща за проблемите в горския сектор, проведена в Министерството на земеделието. Бизнесът иска пререгистрация на всички фирми, които секат в горите и настоява за засилване на санкциите срещу тези, които не спазват трудовото законодателство.

Представителите на дърводобивните фирми посочват, че имат проблем с намирането на квалифицирани работници на фона на силна конкуренция от фирми, които не сключват трудови договори за наемане на дървосекачи. Това, според бранша налага по-строги изисквания при регистрацията или пререгистриране на всички фирми, които осъществяват дейности в горите. Регистрацията трябва да става на база на по-високи изисквания за наличие на модерна техника съобразена с условията на терена, на който те извършват дейността си.

От дърводобивния сектор признават, че им липсва добра организация при осъществяването на дърводобива, което влияе негативно на цената. Този проблем съчетан с липса на удобни транспортни схеми в малките населени места често води до блокиране на добитата дървесина, която няма как да бъде извозена и оползотворена в преработвателната промишленост. В рамките на срещата директорът на Агенцията по горитеТони Кръстевинформира, че са подготвени съвместни инициативи с други държавни институции с цел по-голяма прозрачност на сектора и намаляване на дела на сивата икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *