М. Зайкова: Горанов не може да каже, че е необходима данъчна реформа и избира този елегантен начин

За пореден път младият финансов министър доказа на практика, че има способността да гледа панорамно и доста напред.С това предложение ни казва: „България не само, че не излиза от кризата, но ѝ предстоят и по-тежки дни“. Де факто, без да увеличава данъчната ставка, той увеличава данъчната тежест.

Това коментира за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистътМика Зайкова, според която в предложението на министъра държавата да обложи с 20% фирмените активи – недвижими имоти и автомобили на стойност над 35 000 лв, които се ползват и за лични нужди извън работно време, има логика от гледна точка на геополитическата ситуация в Европа. В страните дадени, като пример от Горанов, потребителите получават индиректно връщане на данъчните си кредити, изтъкна тя:

Не съм съвсем сигурна, че в крайния вариант на предложението за промени в Закона ще останат само недвижимите имоти и колите. Може да останат всички стоки над определена сума. На каква база се определя сумата? Ако обхване всички стоки, как ще се определи двойната им употреба?

Зайкова препоръчва да не се определя сума, а да се направи оценка за въздействието и с критерии да се докаже колко е необходимият процент на новия данък. Според нея „данък уикенд“ не трябва да превишава 25-30%, защото уикендът е 2 дни, макар че бизнесът работи и в почивните дни.

По някакъв начин трябва да се направи нещо в тази посока. Няма как финансовият министър да си признае и да застане срещу мнозинството и да каже: „Слушайте, нито плоският данък в този вид ни върши работа в период на криза, нито начинът, по който ние облагаме ДДС и връщаме ДДС, тоест иска се абсолютно нова данъчна реформа“. Това той не може да го направи и затова избира този елегантен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *