Германската прокуратура е започнала предварително разследване срещу „Ауди“

Германската прокуратура е започнала предварително разследване срещу автомобилната компания „Ауди“ (Audi), която е подразделение на „Фолксваген“ (Volkswagen), заради скандала с манипулираните тестове за отделяните вредни газове при автомобилите с дизелов двигател, информира Ройтерс, като се позовава на информации в медиите.

Волфрам Херле, който е главен прокурор на Инголщат, където се намира централата на „Ауди“, е посочил пред медийната група „Функе“ (Funke), че е започнало предварително разследване, за да се установи дали да се даде ход на официална съдебна процедура срещу автомобилостроителя.

„Фолксваген“ вече призна, че около 11 милиона автомобила са оборудвани със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила Фолксваген, 2,1 милиона от марката „Ауди“ (Audi) и 1,2 милиона с емблемата на „Шкода“ (Skoda). Засегнатите модели на „Ауди“ включват А1, А3, А4, А5, А6, ТТ, Кю3 (Q3) и Кю5 (Q5).

В понеделник германската прокуратура започна разследване срещу бившия главен изпълнителен директор на германския автомобилен гигант „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн, за да бъде установена ролята му в скандала с манипулираните резултати от тестовете.

Надзорният съвет на „Фолксваген“ назначи в петък ръководителя на спортните модели „Порше“ (Porsche) Матиас Мюлер за нов главен изпълнителен директор на „Фолксваген“ на мястото на Винтеркорн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *