Бизнесът ни се изнася от Либия

Търговско-промишлената палата няма да насърчава контакти с Джамахирията

Темата за Либия засенчи обсъжданията на държавния бюджет в парламента

ФОТО Виктор ЛЕВИСОФИЯ. Бизнесът слага ембарго върху Либия. Работодателите вече няма да съдействат на смесени фирми, в които участват либийци. Нито пък ще улесняват наши фирми в контактите им с Джамахирията.

При така стеклите се обстоятелства Българската търговско-промишлена палата ще се въздържа да насърчава българския бизнес за разширяване на икономическите контакти с Либия. Причината е, че няма гаранции за сигурността на нашите фирми в Джамахирията, се казва в съобщение на БТПП. Палатата ще изпрати писма в подкрепа на каузата за невинността на българските медици до всички търговски палати по света. Възможно е те също да наложат ембарго на връзките си с Либия.

Българските компании, които все още работят на територията на Джамахирията, да се оттеглят в знак на солидарност с българските медици, призова търговският директор на СОМАТ Димитър Николов. Компанията е прекъснала отношенията си с арабската държава от края на 90-те години. Причината е некоректното поведение на либийските власти, унизителното отношение към работниците на фирмата и проблеми с плащанията.

Много от големите държавни дружества като „Агрокомплект“ и „Енергопроект“ също са се оттеглили от страната. Строителни дейности в арабската държава все още извършва държавната „Техноекспортстрой“.

Стокообменът между двете страни е символичен. През 2005 г. за Либия сме изнесли стоки за 22 млн. долара, а сме внесли пластмаси и каучук за скромните 140 хил. долара.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *