Бизнесът пести по 239 млн. лв. от административни тежести

Намалението на административните тежести в периода от 2012 г. досега е спестявало на бизнеса средно по около 238,5 млн. лв. годишно.

Това е посочено в отчета за изпълнението на Втория план за действие за намаляване с 20 на сто на административната тежест на законодателството, което съдържа национални и транспонирани европейски директиви. Докладът ще бъде разгледан на днешното правителствено заседание, съобщава БТА.

От планираните 167 мерки изпълнените са 104 (62%). С тях е постигнато намаление с 15,7% от очакваното 20-процентно намаление на административните тежести.

Сред най-важните реализирани мерки са създаването на възможност за подаване на различни документи по електронен път в НАП, МОСВ, Главна инспекция по труда, стартирането на Електронния регистър на болничните листове, който предстои да добави още функционалности от полза за бизнеса до края на годината, и др. За неизпълнените мерки са определени нови срокове.

В дневния ред на заседанието на Министерския съвет са включени две постановления, с които ще бъдат осигурени средства за рехабилитация и санаториално лечение на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. По бюджета на държавното обществено осигуряване ще бъдат преведени 562 хил. лв., а по бюджета на Министерството на отбраната – 116 хил. лв.

Предстои да бъде избран нов състав на Комисията за защита на потребителите поради изтичане на мандата на досегашния. За председател е предложен юристът Димитър Йотов, а за членове – Константин Арабаджиев и Константин Райков.

Кабинетът ще определи редът и условията за възлагането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница в изпълнение на разпоредбата на чл. 102, ал. 8 от Закона за МВР и ще приеме методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *