Къде в България се отварят нови работни места

Работодателите в Пловдив и Варна са най-оптимистични в прогнозите си, че през април, май и юни ще имат възможност да наемат нови служители.

В Пловдив 12 на сто от фирмите смятат да наберат още персонал, а във Варна – 11%. Следват работодателите в Русе и в София с по 10 процента. В Бургас бизнесът е настроен по-песимистично за второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца – едва 1 процент от фирмите имат намерение да търсят нови попълнения, пише „Сега“.

Данните сочат, че за страната като цяло 18% от работодателите планират да увеличат хората си, показва новото проучване на „Менпауър“ за заетостта. То е проведено сред 752 фирми.

Въпреки че почти всеки четвърти работодател прогнозира да взема нови служители, бизнесът остава умерено оптимистичен за пазара на труда през следващите три месеца, но прогнозите остават стабилни, се посочва в изследването.

Сред изводите в него са, че бизнесът продължава да изпитва затруднения в търсенето на подходящите квалифицирани кандидати. „Наблюдаваме повишаваща се тенденция сред работодателите да търсят умения като етика, готовност за промяна, дисциплина, отговорност, инициативност, поемането на различни отговорности и други. Хората, които искат да намерят работа, трябва да опитат да напаснат уменията си с променящите се изисквания на пазара на труда,“ коментира директорът на „Менпаур“ Надя Василева.

Данните показват още, че работодатели от посочените пет региона в страната имат намерение да наемат още персонал, но тенденцията е да се търсят нови хора в 8 от 10 сектора. Най-голям шанс имат българите в сферата на транспорта, в складове и комуникации, както и във финансите, застраховането, недвижимите имоти – всички те са с положителна прогноза от 15%. Работодатели от сектора на производството и на строителството също очакват позитивно темпо при наемане с прогнози от съответно 13% и 12%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *