Бизнесът подкрепя Горанов срещу пенсионните фондове

Работодателските организации харесаха новите предложения на финансовия министър Владислав Горанов за втората пенсия.

Те смятат, че така се тушират дефектите от приетите в края на 2014 г. промени в Кодекса за социално осигуряване,пише „Стандарт“.

Финансовото министерство коригира спорния текст за това къде да се превежда вноската за втора пенсия – в частен фонд или в НОИ. Вместо еднократно изборът ще може да се упражнява всяка година. Освен това започващите за първи път работа, които не посочат до 3 месеца къде искат да бъдат осигурявани, ще бъдат служебно разпределяни към някой от универсалните фондове.

„Добро решение е и предложението партидите от универсалните фондове на хората, избрали да се осигуряват изцяло в НОИ, да се прехвърлят в Сребърния фонд“, коментира Евгений Иванов, изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Вместо в държавния фонд „Пенсии“, където ще служат за изплащане на текущите пенсии, те ще стоят в Сребърния фонд до пенсионирането на хората или до връщането отново в частен фонд. „Сребърният фонд е добра гаранция за парите на осигурените, а освен това на него може да се гледа като на втора капиталова схема, която дава растеж на средствата“, смята още Иванов.

От БСК обаче настояват за законови промени, които да гарантират по-добро управление на Сребърния фонд и по-добра доходност върху парите в него. „На този етап не бихме търсили по-рисково инвестиране на средствата във фонда. По-добре консервативно управление, но с по-голяма гаранция. Да не забравяме какво се случи по време на кризата“, коментира Евгений Иванов. От КРИБ призовават да не се прибързва с промени в управлението на фонда, без да се направи детайлен анализ.

В момента в Сребърния фонд има натрупани 2.445 млрд. лв., които стоят на депозит в БНБ при лихва под 1% годишно. Той бе създаден през 2007 г. с идеята да се пълни с приходи от концесии, приватизация или бюджетен излишък в срок не по-малко от 10 г. и да се използва при затруднение в изплащането на пенсиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *